G.D. Vajra Dolcetto d'Alba

Artikelnummer
7000014797
Oude wijnstokken in Vergne en Dolcetto die staan in de Ravera wijnhaard in Novello, vormen de basis voor deze wijn. Vaira beschouwt Dolcetto als een druif die volop zon nodig heeft en die alle aandacht en zorg van een Prima Donna verdient. De wijngaarden worden duurzaam bewerkt en de oogst wordt handmatig uitgevoerd. De kleur van de wijn is paarsrood en hij zit boordevol aroma's van aardbei, bessen en kersen maar ook hooi, dat doet denken aan de zomerse gemaaide bergweiden. De smaak is toegankelijk, fruitig met zachte tannine en goede frisheid.
Omschrijving
Het wijnbedrijf G.D. Vajra werd in 1972 door Aldo Vaira gesticht. Van zijn grootvader erfde hij wijngaarden in de hoogstgelegen gemeente van Barolo, Vergne. Met zijn vrouw Milena bouwde hij het bedrijf op, met het doel wijn te produceren onder eigen label. De wijnen worden uitsluitend van eigen druiven vervaardigd. In de loop van de jaren zijn dochter Francesca en de zonen Giuseppe en Isidoro ook in het bedrijf actief geworden. Het is een bijzonder familiebedrijf dat door veel innovatie en samenwerking met de universiteit van Turijn een reputatie heeft opgebouwd waarmee zij tot de top van de Barolo behoren. Waar Aldo Vaira ooit startte met de familie wijngaard, is het eigendom van het bedrijf in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan 40 ha. Gelukkig heeft het gamma van Vajra zich niet verengd tot Nebbiolo alleen: door hun vier wijngaarden met Dolcetto te koesteren, zijn zij in staat hier een mooie karakteristieke wijn te maken. De wijngaarden worden duurzaam bewerkt en de oogst wordt handmatig uitgevoerd. De vinificatie duurt 7 tot 15 dagen. Na een korte rijping wordt de jonge wij in het voorjaar gebotteld. De kleur van de wijn is paarsrood en hij zit boordevol aroma's van aardbei, bessen en kersen maar ook hooi, dat doet denken aan de zomerse gemaaide bergweiden. De smaak is toegankelijk, fruitig met zachte tannines en goede frisheid. Aldo Vaira zegt over deze wijn: "Als wijnliefhebbers wisten hoe goed en verteerbaar deze Dolcetto is, dan zouden zij hem dagelijks drinken".
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
12.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Allergeen eiwitbestandsdelen
Nee
Land
Italië
Ligging wijngaard
De druiven komen van oude Dolcetto stokken in de Vergne wijngaard en de Ravera wijngaard in Novello.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Piemonte
Volume
0.75
Wijnkaart omschrijving
G.D. Vajra Dolcetto d'Alba
Wijn/Spijs combinatie
Bij carpaccio en antipasti di carne, maar ook bij osso buco en pasta met vleessaus.
Rijping
6 maanden op RVS met een kleine hoeveelheid op hout.
Bodem type
Kalkhoudende grond van reeds miljoenen jaren oud.
Druivensoort
dolcetto
Jaar
2019