Champagne Taittinger Les Folies de la Marquetterie

Artikelnummer
57836
Fonkelend goudgeel met fijne, kleine belletjes die in de flûte omhoog parelen. Aroma's van abrikoos, perzik, brioche en een vleug vanille wisselen elkaar af. De exclusieve cuvée is mondvullend, krachtig en tegelijkertijd elegant en heeft een complexe, rijke, rijpe afdronk. Fors en delicaat. Mollig en slank. Indrukwekkend en anders. Een diner-champagne die bij vis en gevogelte in saus past.
Omschrijving
Les Folies de la Marquetterie is een exclusieve cuvée van het eeuwenoude champagnehuis Taittinger. Les Folies is de naam van de wijngaard die voor Château de la Marquetterie in Epernay ligt. Voor deze goudgele champagne worden uitsluitend pinot noir (45%) en chardonnay (55%) van Les Folies gebruikt. De rijpe, geurige druiven worden gedeeltelijk op roestvrijstaal en deels op eiken vaten gevinifieerd. De langzame flesrijping van drie jaar maakt dat de mousse uit fijne, delicate belletjes bestaat die in de flûte omhoog parelen. De goudgele champagne heeft ingetogen maar intense aroma's van perzik en abrikoos aangevuld met subtiele tonen van brioche en een vleugje vanille. Mondvullend, krachtig en tegelijkertijd elegant met een rijke, complexe, lange afdronk. Champagne voor aan tafel.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
12.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
De wijngaarden Les Folies liggen op zonnige, zuidelijke hellingen bij Château de la Marquetterie, bij Epernay.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Champagne
Seal / afsluiting
KURK
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Goudgeel met een delicate mousse. Mondvullend. Boordevol aroma's van abrikoos, brioche met een vleug vanille. Krachtig, zacht en rijk.
Wijn/Spijs combinatie
Gevogelte: parelhoen met paddestoelen, kalkoen met morieljes Wit vlees: verfijnde kalfs- en varkensvleesgerechten, zwezerik met notensaus Vis: allerlei vis in lichte, romige sauzen Pasta: met truffel en kaas Kaas: rijpe, zachte kaassoorten
Leeftijd wijnstok
Gemiddeld 23 jaar.
Opbrengst
10.100 kg/ha.
Rijping
Elke plot wordt separaat gevinificeerd en 30% rijpt 5 maanden in grote oude houten vaten. Rijpt minimaal 5 jaar op droesem in de kelders.
Potentiele ontwikkeling
Maximaal 2 jaar.
Bodem type
In de ondergrond van het champagnegebied zit veel kalk en ook de bovenlaag bestaat voor 75% uit kalk (krijt, mergel en echte kalksteen). Dit zorgt voor een goede afwatering en de kalk geeft de Champagne zijn specifieke smaak.
Druivensoort
chardonnay, pinot noir