Fattoria dei Barbi Rosso di Montalcino

Artikelnummer
05981
De Rosso di Montalcino wordt het kleine broertje van de Brunello genoemd. Hij wordt gemaakt van dezelfde druif brunello of wel sangiovese grosso. Door de druiven van jonge aanplant te gebruiken, verkrijgt men een lichtere elegante wijn die aromatischer en minder krachtig is. De Rosso van Barbi is een robijnrode wijn met impressies van rood fruit en kruiden. Zijn smaak is elegant met een mooie structuur en lengte.
Omschrijving
Fattoria dei Barbi is sedert het eind van de XVIII eeuw in eigendom van de familie Cinelli Colombini. Deze voorname familie was al sinds 1352 eigenaar van een landgoed in Montalcino. Fattoria dei Barbi beslaat 450 ha waarvan rond 100 ha voor de wijnbouw is bestemd. Daarnaast wordt er olijfolie geproduceerd en pecorino van de eigen schaapskudde. Op het domein is ook een osteria en er worden 2 huizen als agriturismo aangeboden. Aanvankelijk werd de wijn in vaten verkocht, maar vanaf 1892 startte Barbi met Brunello in flessen. Deze wijn verdiende al snel met anderen van uit Montalcino een grote reputatie vanwege zijn kracht, klasse en levensduur. Gezien het grote kapitaalsbeslag dat de productie van Brunello met zich meebrengt (5 jaar rijping) ontstond in de 80'er jaren de behoefte om aan een wijn die zij eerder konden verkopen. Uiteindelijk in 1984 werd in Montalcino de nieuwe DOC vastgesteld voor de Rosso di Montalcino: dit is een wijn van jonge stokken die dezelfde karakteristieken heeft als de Brunello, maar aromatischer, eleganter en minder krachtig is. Hij wordt wel het kleine broertje van de Brunello genoemd. Doordat voor Rosso van jongere aanplant gebruikt wordt gemaakt, is de rijping anders en korter. Gedurende 6 maanden wordt de jonge wijn in kleine en eiken vaten en in roestvrijstalen vaten gerijpt. De Rosso van Barbi is een robijnrode wijn met impressies van rood fruit en kruiden. Zijn smaak is elegant met een mooie structuur en lengte.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
14%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Italië
Ligging wijngaard
42 km ten Zuiden van Sienna ligt het wijnstadje Montalcino. De wijngaarden van Fattoria dei Barbi liggen even ten zuiden van het stadje op hellingen die op het zuiden en zuidwesten zijn gericht. De bodem is rotsachtig met klei en zand.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Toscane
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Robijnrood van kleur. Impressies van rood fruit en kruiden. Zijn smaak is elegant met een mooie structuur en lengte.
Wijn/Spijs combinatie
Begeleider van gegrild rood en wit vlees en kaas.
Druivensoort
sangiovese grosso (brun)
Jaar
2018