Taittinger, Brut Millésimé

Artikelnummer
7000015195
Bleekgeel met kleine langblijvende belletjes. Een rijp bouquet met tonen van wit en geel fruit zoals williams peer, reine-claude en mirabelle gevolgd door impressies van witte bloemen en gedroogd fruit. In de smaak zijn de eerste indrukken fris, rijk, rijp en gul gevolgd door hints van vruchten op siroop en ietwat honing. 6 jaar gerijpt (i.p.v. de minimale 3 jaar) op zijn lie. Dat zie je aan de prachtig fijne mousse en proef je aan de rijkdom en complexiteit van de wijn.
Omschrijving
De meeste Champagne wordt zonder jaartal verkocht. Alleen in bijzonder goede jaren wordt een millesimé (ook wel 'vintage') gemaakt, en wel van een selectie van de beste druiven. 2009 was zo'n goed oogstjaar voor Champagne. Na een strenge winter volgde een mild voorjaar. Het weer in de zomer was grillig maar augustus werd een prachtige maand; overdag zonnig en warm gevolgd door koele nachten. Ideale omstandigheden om de druiven te laten rijpen. Tussen 8 en 21 september konden de druiven in bijna zomers weer geoogst worden. De basiswijnen chardonnay en pinot noir toonden zich een belofte voor de uiteindelijke millésimé. Zo'n champagne met oogstjaar vermelding moet, voorafgaand aan de dégorgement, minimaal drie jaar rijpen op zijn lie. Bij Taittinger rekt men deze periode op naar 6 jaar. Zo'n langzame rijping is niet voor niets. In alle rust ontwikkelen zich zo de prachtig fijne mousse, de grote finesse en rijkdom van de wijn. Proefnotitie: Bleekgeel met kleine langblijvende belletjes. Een rijp bouquet met tonen van wit en geel fruit zoals williams peer, reine-claude en mirabelle gevolgd door impressies van witte bloemen en gedroogd fruit. In de smaak zijn de eerste indrukken fris, rijk, rijp en gul gevolgd door hints van vruchten op siroop en ietwat honing. Kortom een elegante champagne met grote finesse en een fraaie complexiteit.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
12.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Allergeen eiwitbestandsdelen
Nee
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
Het merendeel van de wijnen die gebruikt worden in de assemblage zijn grands crus afkomstig uit de Côte des Blancs, de Montage de Reims en het begin van de Marne Vallei.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Champagne
Volume
0.75
Wijnkaart omschrijving
Taittinger, Brut Millésimé
Wijn/Spijs combinatie
Het is een zeer goede begeleider van gerechten van wit vlees met een saus, zoals kalfsvlees met cantharellen.
Rijping
Minimaal 6 jaar op droesem in de kelders.
Bodem type
Een dikke laag krijt van soms wel 200 meter dik, genaamd craie à belemnites. Krijt vertoont een volmaakt evenwicht tussen poreusheid en watervasthoudend vermogen en kan de wijnstok zowel in droge als natte jaren voeden. Dankzij de felwitte kleur weerkaatst het zonlicht naar de wijnstokken en krijt houdt de warmte goed vast. Krijt is bovendien alkalisch, waardoor druiven groeien met een hoog zuurgehalte - volmaakt voor mousserende wijnen.
Druivensoort
chardonnay, pinot noir
Jaar
2014