Rosé wijn

Rosé wijn

Wie toe is aan een frisse, fruitige en gekoelde wijn, maar toch de kracht en smaak van een rode wijn wilt,  zit met een rosé wijn altijd goed. De rosé wijn kan het hele jaar door heerlijk gedronken worden. Toch wordt de rosé het populairst op de momenten dat de zon doorbreekt! Om het seizoen van roséwijn te vieren heeft OR&B een heuse Rosé-Petanquebaan ontwikkeld, in te zetten op klant-evenementen.

Benieuwd? Vraag uw rayonamanger om meer informatie. 

Producten 1-12 van 71
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Producten 1-12 van 71
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Naast witte en rode wijn is rosé wijn de minst populaire wijnsoort van de drie. Slechts 10% van de internationaal geproduceerde wijnen is een rosé.

Ten onrechte wordt de rosé vaak afgeschilderd als wijn voor mensen die rode wijn niet goed kunnen waarderen, en daarom deze wijn maar ‘gemixt met witte wijn’ drinken. Roséwijn wordt juist enkel en alleen gemaakt van blauwe druiven, en slechts een enkele keer in combinatie met witte.

Deze mix van blauw en wit heeft echter geen invloed op de uiteindelijke kleur van de rosé. Die kleur wordt bepaald door de periode dat de schil in aanraking is met het sap - of most - van de druif tijdens de bereiding. De schil wordt al sneller gescheiden van het sap dan bij rode wijn. Rosé is dus ook geen druifsoort of streeksoort, wat ook vaak wordt gedacht.

Rosé wijn kan dus veel verschillende kleuren hebben. Hoe langer de schillen van de blauwe druiven in het sap blijven, hoe dieper de kleur.

Zoete en droge rosé wijn

Evenals bij zoete witte wijn onderscheidt [zoete rosé wijn] zich door een hoger restsuikergehalte. Hoe zoeter de rosé, moet meer restsuikers erin zijn blijven zitten. Een zoete rosé wijn kan ook uitstekend geserveerd worden als toevoeging bij een dessert.

Beste rosé wijn?

De echte wijnkenners zijn er al snel uit: de Franse Provence is zonder twijfel de beste regio met druiven voor een rosé. De echte, lekkere Provencaalse roséwijn herken je aan de zalmroze kleur. Daarnaast is een rosé uit de Provence in principe gangbaar bij ieder soort gerecht, met name bij frisse gerechten en kipgerechten. Zo haal je de zon helemaal in huis.

Ook andere Franse streken produceren overigens goede roséwijnen. Uit de Languedoc en de Rhône komen ook heerlijke rosé’s. Deze zijn wat soepeler van smaak.

Buiten Frankrijk wordt rosé ook in Spanje veel gemaakt. Daar wordt met name de [tempranillo-druif] voor gebruikt. Spaanse rosé is donkerder van kleur, en bezit meer smaaktinten van framboos, aardbei en rode bessen.

Rosé wijn merken

[Domaine] is een populaire producent van veel goede roséwijnen. Dit merk rosé wijn past met name grenache-druiven toe, in verschillende Franse wijnstreken. Andere populaire rosé wijn merken zijn die van de [Malbecdruif], maar ook zijn er erg veel [blends] die ergs populair zijn.